Wyjazd na wakacje do ciepłych krajów bardzo często związany jest ze smakowaniem lokalnej kuchni. Podczas każdej z takich podróży warto korzystać z okazji poznania nowych smaków. Tylko w ten sposób możemy próbować potraw, których nie spotkamy w naszej kulturze. Jakie nietypowe smaki możemy poznać, jeśli spędzamy urlop w Maroku? Z punktu widzenia Europejczyków, jednym z najdziwniejszych przysmaków tego miejsca może być Pastilla.
Co to takiego? W tym daniu znajdziemy mielone mięso gołębie, przyrządzane w cieście naleśnikowym. Nie byłoby w nim może nic niesamowitego, gdyby nie to, że podawane jest z cukrem pudrem oraz cynamonem. Kultowym, a jednocześnie bardziej znośnym dla kubków smakowych turystów daniem jest tadżin, przygotowywane w specjalnym naczyniu. Znajdziemy w nim przede wszystkim warzywa, a w niektórych przypadkach także dodatek mięsa.
Jednym ze sztandarowych smaków tego miejsca jest tak zwana berberyjska whisky. Jest to chińska, zielona herbata, urozmaicona dodatkiem marokańskich ziół: mięty, piołunu lub szałwii. Ważny dodatek tego nietypowego napoju stanowi olbrzymia ilość cukru. Nieodłącznym elementem barberyjskiej whisky jest to, że koniecznie podawana jest z pianką.